It's not all koek en ei
Phnom Penh 15.58 @ saturday afternoon
Dag vriendjes en vriendinnetjes,
Daar zijn we weer, live vanuit phnom penh. Hebben net 3 daagjes in Siem Reap gespendeerd en daar was weer heel wat te beleven. De vraag is of er humor in het verhaal valt te gooien, want ondanks de mooie dingen die we gezien hebben, hebben we ook dingen gezien die je eigenlijk liever niet ziet en die je stil doen staan bij het feit dat het niet overal vanzelfsprekend is dat je elke ochtend ontbijt, ergens kan slapen of uberhaupt elektriciteit hebt.

Angkor Wat is waarschijnlijk wel het hoogtepunt van Cambodja met zijn 800 tot 1000 jaar oude tempels die gebouwd zijn zonder behulp van machines of wat dan ook en van onschatbare waarde zijn voor de mensen hier en hun geloof. Elke tempel heeft zijn eigen verhaal, soms zijn eigen koning en dat verhaalt wordt niet vertelt in boeken maar op de muren van de tempels door middel van plaatjes die één voor één met de hand zijn gemaakt. Zeker een must voor iedereen die hier ooit nog eens komt, het is echt adembenemend.
De floating village van Siem Reap en Siem Reap zelf of eigenlijk cambodja heeft veel te lijden gehad onder het regime van de Khmer Rouge 30 jaar geleden en de wonden zijn nog steeds duidelijk zichbaar. Mensen zijn er erg arm, bedelen de hele dag of verkopen van alles aan je om maar enig geld te hebben voor hum familie. Je wil ze wel allemaal helpen, maar weet dat het onmogelijk is. Maar de personen die je dan wel helpt laten een goed gevoel bij je achter.
In Phnom Penh zijn we naar de Killing Fields en het Tuol Sleng Museum ( S-21 prison ) geweest waar 30 jaar geleden de ergste gruwelheden zich hebben afgespeeld. Het is vergelijkbaar met de nazi's in de tweede wereldoorlog, maar de duitsers lijken een stuk 'liever' te zijn geweest toendertijd dan dat Pol Pot hier is geweest. De foto's in de gevangenis, de kleine cellen en de skeletten die je tegenkomt maken je sprakeloos en laten je beseffen dat wij als westerse mensen eigenlijk nooit zouden mogelijk klagen, in tegenstelling dat veel gedeeltes van de wereld hebben wij eigenlijk alles.
Over en uit...
Groetjes Tim en Jacqueline
ja dat was indrukwekkend t is ma goed dat je daar weer weg bent anders zaten jullie zelf zo op zwart zaat ma ja ook wel goed dat je nu zelf ziet hoe goed je het hier hebt want wij mopperen nog wel eens de fottos zijn ook weer mooi vooral met die adoptie kinderen nou hoor je wel weer groetjes vanuit den bosch
..................